2018. július 1-jétől a NAV kötelezően bevezeti, hogy a 100 000 Ft-ot meghaladó áfatartalmú számlákat azonnal be kell küldeni az adóhatósághoz.
A rendelet előírja, hogy ettől a dátumtól kezdve minden olyan számlát azonnal be kell küldeni az adóhatósághoz, amelynek az áfatartalma eléri a 100 000 Ft-ot. A folyamat azonban ezzel nem ér véget. Várhatóan rövid időn belül eltörlik a 100 000 Ft-os korlátot is, ezt követően pedig – kevés kivétellel – minden számlát azonnal be kell küldeni majd a NAV felé.

A cégünk által fejlesztett számlázóprogramokat – Számadó, eusys, Compakta – mi már felkészítettük erre a változásra.

A NAV tesztszerverén folyamatosan teszteljük a július 1-től élesedő rendszert az SDSys Zrt. által fejlesztett NAVCOM megoldás segítségével.

Ahhoz azonban, hogy a szoftver be tudja küldeni az vállalkozás számláit a NAV-hoz, némi előkészületre lesz szükség az ügyvezetők vagy az illetékes vezetők részéről is, miután a NAV Online Számla rendszere júniusban élesedik.

Összeállítottunk egy egyszerű feladatlistát a július 1. előtti felkészülési folyamat teendőiről.

Ezeket a feladatokat kell elvégeznie az ügyvezetőknek július 1-ig

  1. Döntenie kell arról, hogy ki lesz a felelős a cégénél az Online Számla bevezetés adminisztrációjáért. A teendőket az adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja végezheti el. Fontos, hogy neki ügyfélkapus regisztrációval is rendelkeznie kell addigra.
  2. A felelős személynek regisztrálnia kell a NAV számlabeküldési rendszerébe. Ő lesz az elsődleges felhasználó, neki meg kell majd adnia személyes adatait, valamint a cég adatait is.
  3. Szükség lesz egy ún. „technikai felhasználó” regisztrálására is. A technikai felhasználó regisztrálását követően állnak rendelkezésre azok az adatok, melyek számlázó programja és a NAV szervere közötti kommunikációhoz szükségesek.
  4. Ha szükséges, akkor frissítenie kell a számlázóprogramot.
  5. Végül a NAV-tól kapott azonosítókat be kell írnia a számlázójába.

A témával kapcsolatos friss információkért érdemes követni az Online Számla Tudásbázis portált.

A felkészülési folyamat alatt ügyfélszolgálatunkon elindítottuk a regisztrációt segítő szolgáltatásunkat is.

Bővebben az Online Számla Helpdeskről