Július 1-től indul a NAV online számla 2.0 rendszere és ezzel egyidejűleg a NAV kötelezővé teszi minden belföldi adóalany részére kiállított számla online feltöltését, értékhatártól függetlenül.

A kapcsolódáshoz a következő lépéseket kell elvégezni:
  1. Frissíteni a Számadó vagy Comapakta szoftvert a legfrissebb verzióra.
  2. Futtatni egy javítást.
  3. A javítással együtt települt egy alkalmazás (NAVCOM), amibe be kell írni a NAV Online Számla rendszerében regisztrált technikai felhasználó adatait.

Ha az Ön programja a Számadó felhőben fut, a frissítéssel és telepítéssel Önnek nincs feladata, ezt mi elvégezzük. Lesz azonban feladata a NAVCOM beállításával, amiről alább olvashat.

Frissítés és javítás

A Számadó és a Compakta szoftverek felhasználóinak nincs más feladatuk, mint frissíteni a szoftvert az 1.17-es verzióig, majd az 1.17-es javitas.exe-t lefuttatni.
A javitas.exe feltelepíti a NAVCOM programot is. Ez a NAVCOM nevű alkalmazás biztosítja a NAV felé az online számla beküldést. A NAVCOM egy külön települő és a háttérben futó modul.

A letöltések ide kattintva érhetőek el.

 

A NAVCOM beállítása

A sikeres frissítést követően a Windows értesítő sávjában megjelenik a NAVCOM ikonja.
A NAVCOM kliensnek két nagyon fontos feladata van. Az egyik, hogy Ön a NAVCOM-ot megnyitva a valamennyi beküldött számlával kapcsolatos eseményt láthatja, így pl. a beküldést, a NAV választ, stb. Minden eseményhez az időpont és a NAV üzenete is látható. A NAVCOM másik feladata, hogy Ön itt tudja beállítani azokat a vállalkozásait, melynek nevében Ön már regisztrált a NAV online számla portálon.
  • Kattintson rá az egér jobb gombjával a NAVCOM fenti képen látható ikonjára, és válassza ki a Cégek menüpontot.
  • Kattintson az Új cég regisztrálása gombra és töltse ki a megjelenő űrlapot! Ide kell majd bemásolni a NAV online számla honlapjáról a technikai felhasználó létrehozásakor kapott adatokat. A jelszó megadásához kattintson a képen zölddel jelölt  „…” gombra.

A NAV által használt kifejezéseket piros színnel jelöltük.

  • Program: Válassza ki az Ön által használt programot. Amennyiben Ön Compakta felhasználó, kérjük, a “Számadó” lehetőséget válassza.
  • Adatbázis azonosító: Számadó/Compakta esetén az adott cég adatait tartalmazó mappa nevét kell beírni, pl: c:\szla\TESZT. Az útvonalat a Számadó elindítása után a Ctrl+F12 billentyűkombinációval megjelenő ablakban lehet kimásolni a Munka könyvtár sorból.

 

  • NAV adatok: értelemszerűen a NAV regisztrációkor megkapott adatokkal kell kitölteni.
  • Cégnév: az adott cég neve, csak a felhasználói felületen való könnyebb eligazodást segíti, nem kerül beküldésre.
  • Adószám: a cég adószáma.

Sorozatszám: a számlázóprogram sorozatszáma. Számla beküldésekor a NAV szervernek átadásra kerül. A sorozatszámot szintén a Ctrl+F12 billentyűkombinációval megjelenő ablakban lehet kimásolni.

Az adatok feltöltését követően nyomja meg a Rendben gombot.

Máris számlázásra kész!

Ha nem biztos a dolgában, akkor a NAVCOM felületén kattintson a Kapcsolat tesztelése gombra, és ellenőrizheti a sikeres kapcsolódást.

Szoftvereink a számlabeküldést automatikusan végzik a telepítés és beállítás után, a szoftver használójának ezzel nincs egyéb teendője. Mindegyik programunk tudja, hogy mely számlákat kell átadnia a NAVCOM-nak beküldésre, és melyeket nem, de az első néhány számlát mindenképp érdemes ellenőrizni a NAVCOM kliensben, a helytelen NAVCOM beállítások (pl. rossz jelszó, rosszul megadott adatbázis azonosító, stb.) miatt bekövetkező károkért a felelősség a felhasználót terheli.

További segítség, információk

Amennyiben segítségre van szüksége, kérjük, keresse ügyfélszolgálatunkat a www.szamado.eu oldalon, készséggel segítünk. Ha Ön free (ingyenes) verziót használ és kérdése van, kérjük keresse fel Facebook csoportunkat vagy rendelje meg szolgáltatásunkat és mi mindent beállítunk Önnek.